Alpaka szőr

Péntek délután megérkezett az alpaka amit rendeltem. Mármint csak a szőre, de na.
Gyönyörű szép sötét.  Feketét szerettem volna, de sötét barna lett. Nem baj, akkor is szép :)
Etsy-ről rendeltem, thelittlewoolwagon-tól. Szokás szerint “raw”-ot. Igaz sok a munka vele, de én szeretem csinálni.

Egyszer régebben már rendeltem alpaka szőrt, akkor fehéret. Bár nem haladok vele túl gyorsan, csináltam pár képet és egy leírás arról, hogy hogyan érkezik a nyers szőr és mi lesz belőle a végén. 

Az első képen a csomagban érkezett nyers szőr látható. Poros, koszos és tele van ágacskákkal meg fűvel.

1.) Ezt a nagy csomót tincsekre kell bontani. A legkönnyebben ezt úgy lehet megtenni, hogy megkeresünk egy “tincsvéget” megfogjuk és óvatosan kihúzzuk. Ha a nyers alapanyagunk úgy érkezik, mint a képen láthatóak, nincs nehéz dolgunk, mert a tincsek végei szépen szétválnak.

2.) Én a tincseket vastagabb cérnával össze szoktam kötözni, hogy a mosásnál kevésbé akadjanak/gubancolódjanak össze egymással.

3.) Most jön a mosás. Fogok két tálkát. Mindkettőbe kissé hűvös vizet töltök. Előbbibe sampont teszek (van aki mosó- vagy mosogatószert használ), másik marad tiszta. Az az öblítő víz.
A samponos vízben picit áztatom a tincseket, majd kicsit átmosom. Inkább csak szétválasztom a szálakat, hogy könnyebben kijöjjön közülük a kosz meg a fű, amit kézzel nem tudtam könnyen kiszedni. Aztán a tincsek átkerülnek az öblítő vízbe. Utána még egyszer megismétlem a folyamatot. (Ha nagyon koszosak, többször is.)
A második mosás után bekenem őket balzsammal. Pár perc múlva megint tisztára öblítem őket. Jöhet a szárítás. Törölközővel vagy papírtörlővel felitatom a víz nagyját, aztán száraz törülközőn hagyom őket száradni min. egy napon keresztül.

4.) Miután megszáradtak, jön a fésülés. Valaki ritkább fogú fésűvel kezdi és halad a sűrűbb felé, valaki hajkefével csinálja. Én a Tangle Teezer-re esküszöm.  Gyönyörűen kibontja és összegyűjti a felesleges szálakat. Addig kell fésülni, amíg teljesen simák nem lesznek a tincseink. Ha esetleg találunk még benne kósza fűdarabokat, általában fésüléskor kijönnek, vagy használhatunk csipeszt is.

5.) Mielőtt késznek nyilvánítanám a szőrt, hajvasalóval átmegyek rajtuk párszor. Ezzel sokkal simábbak lesznek a szőrszálak. (Most kísérletezem, hogy simábbak lesznek-e ha előtte bekenem őket 1-1 cseppnyi hajolajjal.)
Aztán nagyobb pakkokba rendezem (lehetőleg hosszúság szerint) és összegumizom őket. Készen is vannak. 

Egy-két megjegyzés: Néhányan előbb fésülik a tincseket, aztán mossák. Én azért nem ezt a megoldást követem, mert A: minden felé száll a por belőlük, ami nem túl egészséges, B: a maradékot én később felhasználom tömőanyagnak.

Author

Winterdann
rokabarlan@rokabarlang.hu
hmm... hmm...

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Rókabarlang blog költözés

2017 október 13.

Webtoon ajánló

2017 október 16.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: